velikonoční recepty II část
Vajíčka jako překvapení
Na náplň:
60 g jemné krupice, 75 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 75 g másla, 1 lžíce másla (přepuštěného), 4 lžíce jemných ovesných vloček Emco, 3 lžíce pomerančové šťávy, 1 kg soli, barvy na vejce
Špičky syrových vajec pečlivě odsekneme a vaječnou hmotu zachytíme v míse. Přitom obsah tří vajec dáme stranou. Vaječné skořápky pečlivě vypláchneme, obarvíme barvami na velikonoční vajíčka a osušíme (můžeme použít přírodní barviva, tj. cibulové slupky, osení, kávovou sedlinu).
Beránek z perníkového těsta
Ingredience:150 g polohrubé mouky, 150 g mletých ořechů, 1 lžíce medu, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, 1 lžička kakaa, 1 lžíce rostlinného oleje (např. olivového), 1 l mléka, umělé sladidlo dia čokoláda, 100 % tuk (např. Flora na smažení)
Postup přípravy: Umícháme vejce s umělým sladidlem a medem, přidáme kakao a po troškách mouku s práškem do perníku, ořechy a vlažné mléko. Nakonec přidáme olej. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme polevou
Velikonoční cukrářské preclíky | ||||
potřebujeme: · 250g hladké mouky · 250g cukru · 250g mandlí · 6 žloutků · skořicový cukr na posypání. postup: Z mouky, cukru, umletých oloupaných mandlí a žloutků vypracujeme těsto, z něhož vyválíme jako malíček silné tyčinky, které stáčíme do tvaru preclíků. Pečeme je na pomaštěném plechu ničím nepotřené a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.
Věnec s tvarohem a vanilkovým cukrem Ingredience: Návod k přípravě: Do osolené mouky vmícháme prášek do pečiva, přidáme rozdrobený tvaroh, vejce rozšlehané v mléce a olej, promícháme, pak přisypeme oba druhy cukru plus citronovou kůru a šťávu. Vypracujeme husté těsto, ze kterého vyválíme tři dlouhé válečky, které spleteme do copu a spojíme do věnce. Položíme na tukem vymazaný plech, dáme do předehřáté trouby a při 180°C pečeme 45 minut. Vaječný koláč Ingredience: Návod k přípravě: Smažené ovocné jehly Ingredience: Návod k přípravě: Ovoce zbavíme jádřinců, stopek a pecek a nakrájíme je na kousky. Z rozšlehaných vajec a solamylu si připravíme těstíčko. Ovoce střídavě napichujeme na jehly, posypeme vanilkovým cukrem a obalujeme je v těstíčku. Na oleji usmažíme dozlatova a hotové je posypeme sezamovým semínkem Rozinkový věnec
|
1 kg polohrubé mouky | 100 g droždí | 125 g cukru | 250 ml mléka | 2 sáčky vanilkového cukru | 400 g másla | 250 g rozinek namočených v rumu | 250 g korintek | 100 g nasekaných mandlí | 150 g citronátu | 100 g oranžátu Příprava: Mouku dáme do mísy, vytlačíme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme vlažné mléko, ve kterém rozpustíme vanilkový cukr. Těsto smícháme s 300g máslových vloček. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj obsah.
Rozinky, korintky, mandle a oranžát přidáme do vykynutého těsta. Z těsta připravíme šišku na štólu a vytvoříme věnec.
Položíme na vymaštěný plech a necháme 20 minut odležet. Troubu předehřejeme na 190 stup. Doprostřed věnce postavíme nádobu, která zabrání přílišnému rozpínání těsta. Také okraje zajistíme alobalem, ze stejného důvodu.
Věnec z těsta pečeme 40-60 minut dozlatova. Ještě teplý potřeme 100g rozpuštěného másla. Necháme vychladnout a pak rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
Mouku dáme do mísy, vytlačíme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme vlažné mléko, ve kterém rozpustíme vanilkový cukr. Těsto smícháme s 300g máslových vloček. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj obsah.
Rozinky, korintky, mandle a oranžát přidáme do vykynutého těsta. Z těsta připravíme šišku na štólu a vytvoříme věnec.
Položíme na vymaštěný plech a necháme 20 minut odležet. Troubu předehřejeme na 190 stup. Doprostřed věnce postavíme nádobu, která zabrání přílišnému rozpínání těsta. Také okraje zajistíme alobalem, ze stejného důvodu.
Věnec z těsta pečeme 40-60 minut dozlatova. Ještě teplý potřeme 100g rozpuštěného másla. Necháme vychladnout a pak rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
Beránek z perníkového těsta
Ingredience:150 g polohrubé mouky, 150 g mletých ořechů, 1 lžíce medu, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vejce, 1 lžička kakaa, 1 lžíce rostlinného oleje (např. olivového), 1 l mléka, umělé sladidlo dia čokoláda, 100 % tuk (např. Flora na smažení)
Postup přípravy: Umícháme vejce s umělým sladidlem a medem, přidáme kakao a po troškách mouku s práškem do perníku, ořechy a vlažné mléko. Nakonec přidáme olej. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme polevou připravenou z dia čokolády a 100 % tuku.
Velikonoční kuře
Ingredience: 1 kuře, 60 g tuku (máslo, Planta), 1 cibule, 1/2 kostky masoxu, sůl Nádivka: 150 g drůbežích jater, 60 g tuku (máslo- Rama) 2 cibule, 3 vejce, 150 g strouhanky, 2 lžíce nízkotučného jogurtu, petrželka, sůl, pepř
Postup přípravy: Omyté a usušené kuře osolíme a naplníme nádivkou. Kuře zašijeme, vložíme na část tuku a zbylým polijeme povrch kuřete. Pečeme 10-15 minut. Potom pod kuře přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem nebo vývarem a za občasného polévání vypečenou šťávou pečeme kuře do měkka. Kuře naporcujeme a při podávání polijeme vysmahlou šťávou. Příloha, vařené brambory, bramborová kaše. Nádivka: Na rozpuštěném tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená drůbeží nebo jiná játra, která předem smažíme 5-10 minut dle druhu jater. Vychladlá játra drobně nasekáme, přidáme strouhanku, žloutky, jogurt, lžíci sekané petrželky nebo libečku (mohou být i sušené), osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Jarní králík
Ingredience: cukr- sladidlo, olej - 2 lžíce (olivový), sůl, vývar - 1 lžíce, petrželka, smetana - 1 lžíce, nízkotučná hořčice - 1 lžička, mrkev - 350 g, kedlubny - 350 g, pepř mletý, víno bílé - 3 lžíce, ocet vinný - 1 lžíce, králík - 1 ks, cibulka jarní - 1 svazek
Postup přípravy: Králíka rozčtvrtíme a připravíme si marinádu z vína, oleje, octa, vývaru, přidáme petrželku, hořčici, sůl, pepř a cukr. Maso marinádou potřeme vložíme do pečící fólie a necháme co nejdéle marinovat. Během marinování v chladničce ho otáčíme. Troubu předehřejeme tak na 180 st. kedlubny nakrájíme na kostičky, mrkvičku očistíme a cibulky také. Zeleninu prosolíme a opepříme a přidáme k masu. Folii zase uzavřeme a položíme na studenou a vymazanou pánev. Ze shora folii několikrát propíchneme a dáme péct do trouby asi na 70 minut. Maso a zeleninu upravíme na talíře, šťávu z masa povaříme s trochou smetany a maso s ní polijeme.
Velikonoční buchty s klobásou
Potřebujeme:
600g klobásy, 300g polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 vejce na potření, 20g droždí, 2 lžíce másla, mléko, sůl, tuk na vymaštění plechu.
Postup:
Z mouky, droždí, žloutků, mléka, špetky soli zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout.
Potom jej rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Krájíme obdélníčky. Na každý dáme hromádku nakrájené klobásy. Těsto uzavřeme a vytvarujeme malé bochánky, které klademe nepříliš těsně k sobě na vymaštěný plech. Necháme ještě vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Podáváme s kysaným zelím.
Bábovka s vaječným koňakem Suroviny
25dkg mouč. Cukru, 2x vanilkový cukr, 1/4 l oleje, 1/4 l vaječného koňaku, 12,5 dkg polohrubé mouky
12,5 dkg solamylu, 1 sáček kypřícího prášku, 5 vajec
postup
Ušleháme sníh z 5 bílků
Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku,vaj. koňak, solamyl, prášek. Ručně vmísíme sníh a pečeme ve vymaštěné a vysypané formě při 150 stupních cca 1 hod. Hotové polijeme čokoládovou polevou.
Bábovka z pudingového prášku
suroviny
150 g práškového cukru, 2 dcl oleje, 40 g hrozinek, 1 vanilkový cukr, 4 vanilkové pudinkové prášky Amyl,
1/2 bal. prášku do pečiva, 4 vajíčka, ovocná marmeláda, čokoládová poleva,
tuk a mouka na posypání formy
postup Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšľaháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlejeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou
Velikonoční nádivka
Ingredience:
10 rohlíků, masový vývar, 10 žloutků, hrst sekaných kopřiv nebo petrželky, 2 lžíce majonézy, 2 hlavičky česneku, 500 g vařené vepřové plece, 500 g vařeného uzeného masa, 10 bílků, tuk a strouhanka na plech
Postup:
Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky nakrájené plecko a uzené maso. Z bílků ušleháme sníh a lehce promícháme se směsí. Nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáč a ve vyhřáté troubě pečeme pomalu do zlatova.
Jehněčí kotlety se žampiony
Ingredience:
800 g jehněčích kotlet, sůl, 2 malé cibulky s natí, pepř, mleté hořčičné semínko, 8 větších žampionů, 30 g másla, 4 vejce, 80 g šunky, 2 lříce hladké mouky, 70 g rostlinného oleje,
100 ml vývaru z masoxu, koření Podravka
Postup:
Kotlety omyjeme, osušíme, opepříme a posypeme mletým hořčičným semínkem. Necháme asi 30 minut v chladu odležet. Mezitím očistíme žampiony, nožičky odřízneme a odložíme. Cibulky okrájíme najemno i s natí a orestujeme na másle. Šunku a nožičky žampionů nakrájíme na kostičky. Přidáme k cibulkám, opečeme, zalijeme vejci a necháme srazit. osolíme, opeříme. Kotlety poprášíme moukou a vložíme do rozpáleného oleje. Opékáme dozlatova. Maso vyjmeme, výpek zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme vývarem, 20 minut povaříme. Šťávu scedíme, vložíme kotlety a ještě 10 minut dusíme. Nakonec zjemníme máslem. Žampionům seřízneme vršky kloboučků a nalníme je vaječnou směsí. Přiklopíme seříznutými vršky a vložíme do kastrolu. Podlijeme trochou vody s rozmíchanou Podravkou a dusíme na mírném ohni 10 minut. Omáčku podáváme zvlášť. Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety.
Velikonoční plněná vejce
Ingredience:
1 červená řepa, 100 g celeru, 1 cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 vařená brambora, 100 g ochucené majonézy, 1 lžíce pikantní hořčice, cukr, ocet, kopr, sůl
Postup:
Bramboru, celer a řepu nastrouháme nahrubo. Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, majonézu a spojíme s hořčicí. Dochutíme solí, cukrem a octem. Vejce rozpůlíme a žloutky vydlabeme. Vejce naplníme salátem a ozdobíme koprem. Podáváme s pečivem.
Kakaový beránek s kokosem
Potřebujeme:
250g hrubé mouky, 120g cukru, 100g tuku, 3 vejce, 2dl mléka, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžička kypřícího prášku, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy.
Postup:
Změklý tuk vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny, a postupně přidáme mouku s kypřícím práškem, kakao, mléko a kokos. Na závěr lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme a pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 40 až 50 minut.
Pokud si nejsme jisti zda je těsto propečené, tak doprostřed zapíchneme špejli a pokud nám na ní nezůstane těsto je beránek hotový. Upečeného beránka pocukrujeme.
Hrnkový beránek - jednoduchý
Potřebujeme:
3 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy.
Postup:
Vejce smícháme s oběma cukry, a olejem, postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem do tří čtvrtin a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a pocukrujeme. Můžeme ozdobit mašličkou kolem krku.
Ořechový beránek
Potřebujeme:
3 vejce, 100g moučkového cukru, 80g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 50g rozemletých vlašských oříšků, tuk a mouka k vymazání a vysypání formy.
Postup:
Celá vejce s cukrem našleháme do husté pěny a lehce vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a rozmletými oříšky. Vlijeme do vymazané beránkové formy máslem, vysypané hrubou moukou a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Piškotový beránek
Potřebujeme:
5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce horké vody, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, tuk a mouka na formu.
Postup:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a stále třeme. Pomalu vmícháme hrubou mouku s citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Věnec, hnětýnky a ptáčci 500 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g tuku, 3-4 loutky, 30 g droždí, trochu soli, 1/4 litru mléka, 1 vejce na potření. Ozdoby z lineckého těsta: 100 g másla, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek
Těsto zpracujeme na vále, vyválíme plát a vykrajujeme zvířátka. Upečeme ve středně teplé troubě.Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce mléka uděláme kvásek a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vlažný tuk, žloutky, kvásek a mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.
Věnec: Těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné poloviny uděláme tři válečky a spleteme do copu, která dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 3 hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Po upečení a vychladnutí věnec ozdobíme zajíčky a kuřátky z lineckého těsta (pomocí párátka je napícháme do věnce). Do věnce zapíchneme 3 proutky, nahoře je svážeme mašlí a ozdobíme kraslicemi. Z druhé poloviny těsta upečeme ptáčky a hnětýnky.
Hnětýnky: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme delší válečky. Necháme otvor tak veliký, aby se nám po upečení vešlo do otvoru vařené obarvené vejce. Spodní část spleteme. Kvůli otvoru pro vajíčko si uděláme z alobalu kuličku o velikosti vajíčka. Potřeme ji ze všech stran tukem a před pečením vložíme do otvoru v těstě. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě chvíli kynout a dáme péci. Po upečení a vychladnutí vyndáme alobal a vložíme obarvené vajíčko.
Ptáčci: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme na delší válečky. Uprostřed svážeme do uzlíku (tělo), kratší konec prsty zmáčkneme tak, aby se vytvořil zobáček, na delším konci uzlíku uděláme vidličkou rýhy (ocásek). Necháme ještě chvíli kynout na vále, potom potřeme rozšlehaným vejce a v předehřáté troubě upečeme.
Meruňkový dort s nugátovým piškotem (14 kousků)
Velikonoční recepty - maso
Velikonoční kotouč z telecího masa
1 kg telecí plece
100 g slaniny
100 g šunky
2 až 3 vejce
3 sterilované okurky nebo 3 lžíce sterilovaného hrášku
80 g másla
1 lžička hladké mouky
1 lžička másla na zahuštění
sůl
1.
Telecí plec prokrojíme na plát, naklepeme, osolíme, postupně poklademe tenkými plátky slaniny, plátky šunky, míchanými vejci a plátky sterilovaných okurek nebo posypeme sterilovaným hráškem.
2.
Navrch můžeme dát plátky uzeného masa, jazyka nebo jemného salámu. Plát masa zavineme, převážeme, vložíme na rozehřáté máslo a ze všech stran opečeme.
3.
Pak mírně podlijeme a upečeme v troubě doměkka za častého přelévání vypečenou šťávou a mírného podlévání horkou vodou.
4.
Měkký kotouč zbavíme nitě a nakrájíme na šikmé řezy.
5.
Šťávu zahustíme kuličkou z hladké mouky a másla a povaříme.
6.
Jednotlivé porce obkládáme vařenou nebo dušenou zeleninou a podáváme s opečenými brambory.
Jehněčí hřbet s citrónem a tymiánem
Jehněčí hřbet, 6 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 150 g másla, 500 g mrkve, 500 g cuket, muškátový oříšek, 5 lžic citrónového želé, 1/4 litru hovězího vývaru, 3 lžíce pojiva do omáček, 1 citrónu, sušená majoránka
Opláchneme tymián a polovinu ho nasekáme. Omyté a osušené maso potřeme solí, pepřem a nasekaným tymiánem a vložíme do vymazaného pekáče. Za stálého podlévání upečeme. Omyté cukety a mrkev nastrouháme na dlouhé nudličky a podusíme na zbylém másle. Okořeníme solí a muškátem. Trochu podlijeme vodou a dusíme asi 3 minuty. Pečeni potřeme polovinou citrónového želé a ještě 5 minut pečeme. Pak maso vyjmeme, do šťávy přidáme hovězí vývar a pojivo do omáček, chvilku povaříme a podle chuti dosolíme a opepříme. Polovinu citrónu vyškrabeme naplníme druhou polovinou připraveného želé a posypeme majoránkou. Maso upravíme na připravené podušené zelenině a ozdobíme tymiánem. Chutnou přílohou jsou nudle.
Zadní polovina kůzlete, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, tuk na smažení, koření gyros
Velikonoční zeleninová polévka
Jehněčí kotlety
Ingredience:
800 g jehněčích kotlet, větvička čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, 200 g sterilovaných nebo předvařených fazolek, 200 g žampionů, 1 cibule, 200 g červených nakládaných fazolí, 150 g uzené slaniny, olej
Postup přípravy:
Kotlety okořeníme, osolíme, natřeme prolisovaným česnekem, posypeme tymiánem, pokapeme olejem a uložíme do mísy. Necháme přes noc naložené v oleji v chladu. Kotlety opečeme na pánvi z obou stran. Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, na ní opražíme na měsíčky nakrájenou cibuli, nakrájené žampiony, fazolky, fazole. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem.
Opečené kotletky podáváme obložené zeleninou s brambory.
12,5 dkg solamylu, 1 sáček kypřícího prášku, 5 vajec
Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku,vaj. koňak, solamyl, prášek. Ručně vmísíme sníh a pečeme ve vymaštěné a vysypané formě při 150 stupních cca 1 hod. Hotové polijeme čokoládovou polevou.
1/2 bal. prášku do pečiva, 4 vajíčka, ovocná marmeláda, čokoládová poleva,
Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšľaháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlejeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou
Velikonoční nádivka
Ingredience:
10 rohlíků, masový vývar, 10 žloutků, hrst sekaných kopřiv nebo petrželky, 2 lžíce majonézy, 2 hlavičky česneku, 500 g vařené vepřové plece, 500 g vařeného uzeného masa, 10 bílků, tuk a strouhanka na plech
Postup:
Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky nakrájené plecko a uzené maso. Z bílků ušleháme sníh a lehce promícháme se směsí. Nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáč a ve vyhřáté troubě pečeme pomalu do zlatova.
Jehněčí kotlety se žampiony
Ingredience:
800 g jehněčích kotlet, sůl, 2 malé cibulky s natí, pepř, mleté hořčičné semínko, 8 větších žampionů, 30 g másla, 4 vejce, 80 g šunky, 2 lříce hladké mouky, 70 g rostlinného oleje,
100 ml vývaru z masoxu, koření Podravka
Postup:
Kotlety omyjeme, osušíme, opepříme a posypeme mletým hořčičným semínkem. Necháme asi 30 minut v chladu odležet. Mezitím očistíme žampiony, nožičky odřízneme a odložíme. Cibulky okrájíme najemno i s natí a orestujeme na másle. Šunku a nožičky žampionů nakrájíme na kostičky. Přidáme k cibulkám, opečeme, zalijeme vejci a necháme srazit. osolíme, opeříme. Kotlety poprášíme moukou a vložíme do rozpáleného oleje. Opékáme dozlatova. Maso vyjmeme, výpek zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme vývarem, 20 minut povaříme. Šťávu scedíme, vložíme kotlety a ještě 10 minut dusíme. Nakonec zjemníme máslem. Žampionům seřízneme vršky kloboučků a nalníme je vaječnou směsí. Přiklopíme seříznutými vršky a vložíme do kastrolu. Podlijeme trochou vody s rozmíchanou Podravkou a dusíme na mírném ohni 10 minut. Omáčku podáváme zvlášť. Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety.
Velikonoční plněná vejce
Ingredience:
1 červená řepa, 100 g celeru, 1 cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 vařená brambora, 100 g ochucené majonézy, 1 lžíce pikantní hořčice, cukr, ocet, kopr, sůl
Postup:
Bramboru, celer a řepu nastrouháme nahrubo. Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, majonézu a spojíme s hořčicí. Dochutíme solí, cukrem a octem. Vejce rozpůlíme a žloutky vydlabeme. Vejce naplníme salátem a ozdobíme koprem. Podáváme s pečivem.
Kakaový beránek s kokosem
Potřebujeme:
250g hrubé mouky, 120g cukru, 100g tuku, 3 vejce, 2dl mléka, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžička kypřícího prášku, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy.
Postup:
Změklý tuk vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny, a postupně přidáme mouku s kypřícím práškem, kakao, mléko a kokos. Na závěr lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme a pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 40 až 50 minut.
Pokud si nejsme jisti zda je těsto propečené, tak doprostřed zapíchneme špejli a pokud nám na ní nezůstane těsto je beránek hotový. Upečeného beránka pocukrujeme.
Hrnkový beránek - jednoduchý
Potřebujeme:
3 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy.
Postup:
Vejce smícháme s oběma cukry, a olejem, postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem do tří čtvrtin a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a pocukrujeme. Můžeme ozdobit mašličkou kolem krku.
Ořechový beránek
Potřebujeme:
3 vejce, 100g moučkového cukru, 80g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 50g rozemletých vlašských oříšků, tuk a mouka k vymazání a vysypání formy.
Postup:
Celá vejce s cukrem našleháme do husté pěny a lehce vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a rozmletými oříšky. Vlijeme do vymazané beránkové formy máslem, vysypané hrubou moukou a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Piškotový beránek
Potřebujeme:
5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce horké vody, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, tuk a mouka na formu.
Postup:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a stále třeme. Pomalu vmícháme hrubou mouku s citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Věnec, hnětýnky a ptáčci 500 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g tuku, 3-4 loutky, 30 g droždí, trochu soli, 1/4 litru mléka, 1 vejce na potření. Ozdoby z lineckého těsta: 100 g másla, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek
Těsto zpracujeme na vále, vyválíme plát a vykrajujeme zvířátka. Upečeme ve středně teplé troubě.Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce mléka uděláme kvásek a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vlažný tuk, žloutky, kvásek a mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.
Věnec: Těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné poloviny uděláme tři válečky a spleteme do copu, která dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 3 hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Po upečení a vychladnutí věnec ozdobíme zajíčky a kuřátky z lineckého těsta (pomocí párátka je napícháme do věnce). Do věnce zapíchneme 3 proutky, nahoře je svážeme mašlí a ozdobíme kraslicemi. Z druhé poloviny těsta upečeme ptáčky a hnětýnky.
Hnětýnky: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme delší válečky. Necháme otvor tak veliký, aby se nám po upečení vešlo do otvoru vařené obarvené vejce. Spodní část spleteme. Kvůli otvoru pro vajíčko si uděláme z alobalu kuličku o velikosti vajíčka. Potřeme ji ze všech stran tukem a před pečením vložíme do otvoru v těstě. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě chvíli kynout a dáme péci. Po upečení a vychladnutí vyndáme alobal a vložíme obarvené vajíčko.
Ptáčci: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme na delší válečky. Uprostřed svážeme do uzlíku (tělo), kratší konec prsty zmáčkneme tak, aby se vytvořil zobáček, na delším konci uzlíku uděláme vidličkou rýhy (ocásek). Necháme ještě chvíli kynout na vále, potom potřeme rozšlehaným vejce a v předehřáté troubě upečeme.
Meruňkový dort s nugátovým piškotem (14 kousků)
Velikonoční recepty - maso
Velikonoční kotouč z telecího masa
1 kg telecí plece
100 g slaniny
100 g šunky
2 až 3 vejce
3 sterilované okurky nebo 3 lžíce sterilovaného hrášku
80 g másla
1 lžička hladké mouky
1 lžička másla na zahuštění
sůl
1.
Telecí plec prokrojíme na plát, naklepeme, osolíme, postupně poklademe tenkými plátky slaniny, plátky šunky, míchanými vejci a plátky sterilovaných okurek nebo posypeme sterilovaným hráškem.
2.
Navrch můžeme dát plátky uzeného masa, jazyka nebo jemného salámu. Plát masa zavineme, převážeme, vložíme na rozehřáté máslo a ze všech stran opečeme.
3.
Pak mírně podlijeme a upečeme v troubě doměkka za častého přelévání vypečenou šťávou a mírného podlévání horkou vodou.
4.
Měkký kotouč zbavíme nitě a nakrájíme na šikmé řezy.
5.
Šťávu zahustíme kuličkou z hladké mouky a másla a povaříme.
6.
Jednotlivé porce obkládáme vařenou nebo dušenou zeleninou a podáváme s opečenými brambory.
Jehněčí hřbet s citrónem a tymiánem
Jehněčí hřbet, 6 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 150 g másla, 500 g mrkve, 500 g cuket, muškátový oříšek, 5 lžic citrónového želé, 1/4 litru hovězího vývaru, 3 lžíce pojiva do omáček, 1 citrónu, sušená majoránka
Opláchneme tymián a polovinu ho nasekáme. Omyté a osušené maso potřeme solí, pepřem a nasekaným tymiánem a vložíme do vymazaného pekáče. Za stálého podlévání upečeme. Omyté cukety a mrkev nastrouháme na dlouhé nudličky a podusíme na zbylém másle. Okořeníme solí a muškátem. Trochu podlijeme vodou a dusíme asi 3 minuty. Pečeni potřeme polovinou citrónového želé a ještě 5 minut pečeme. Pak maso vyjmeme, do šťávy přidáme hovězí vývar a pojivo do omáček, chvilku povaříme a podle chuti dosolíme a opepříme. Polovinu citrónu vyškrabeme naplníme druhou polovinou připraveného želé a posypeme majoránkou. Maso upravíme na připravené podušené zelenině a ozdobíme tymiánem. Chutnou přílohou jsou nudle.
Zadní polovina kůzlete, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, tuk na smažení, koření gyros
Velikonoční zeleninová polévka
Jehněčí kotlety
Ingredience:
800 g jehněčích kotlet, větvička čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, 200 g sterilovaných nebo předvařených fazolek, 200 g žampionů, 1 cibule, 200 g červených nakládaných fazolí, 150 g uzené slaniny, olej
Postup přípravy:
Kotlety okořeníme, osolíme, natřeme prolisovaným česnekem, posypeme tymiánem, pokapeme olejem a uložíme do mísy. Necháme přes noc naložené v oleji v chladu. Kotlety opečeme na pánvi z obou stran. Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, na ní opražíme na měsíčky nakrájenou cibuli, nakrájené žampiony, fazolky, fazole. Osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem.
Opečené kotletky podáváme obložené zeleninou s brambory.
Potřebujeme:
250g hrubé mouky, 120g cukru, 100g tuku, 3 vejce, 2dl mléka, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžička kypřícího prášku, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy.
Změklý tuk vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny, a postupně přidáme mouku s kypřícím práškem, kakao, mléko a kokos. Na závěr lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme a pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 40 až 50 minut.
Pokud si nejsme jisti zda je těsto propečené, tak doprostřed zapíchneme špejli a pokud nám na ní nezůstane těsto je beránek hotový. Upečeného beránka pocukrujeme.
Potřebujeme:
3 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy.
Vejce smícháme s oběma cukry, a olejem, postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem do tří čtvrtin a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a pocukrujeme. Můžeme ozdobit mašličkou kolem krku.
Potřebujeme:
3 vejce, 100g moučkového cukru, 80g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 50g rozemletých vlašských oříšků, tuk a mouka k vymazání a vysypání formy.
Celá vejce s cukrem našleháme do husté pěny a lehce vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a rozmletými oříšky. Vlijeme do vymazané beránkové formy máslem, vysypané hrubou moukou a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Potřebujeme:
5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce horké vody, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, tuk a mouka na formu.
Postup:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a stále třeme. Pomalu vmícháme hrubou mouku s citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
500 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g tuku, 3-4 loutky, 30 g droždí, trochu soli, 1/4 litru mléka, 1 vejce na potření. Ozdoby z lineckého těsta: 100 g másla, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek
Těsto zpracujeme na vále, vyválíme plát a vykrajujeme zvířátka. Upečeme ve středně teplé troubě.Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce mléka uděláme kvásek a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vlažný tuk, žloutky, kvásek a mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.
Věnec: Těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné poloviny uděláme tři válečky a spleteme do copu, která dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 3 hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Po upečení a vychladnutí věnec ozdobíme zajíčky a kuřátky z lineckého těsta (pomocí párátka je napícháme do věnce). Do věnce zapíchneme 3 proutky, nahoře je svážeme mašlí a ozdobíme kraslicemi. Z druhé poloviny těsta upečeme ptáčky a hnětýnky.
Hnětýnky: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme delší válečky. Necháme otvor tak veliký, aby se nám po upečení vešlo do otvoru vařené obarvené vejce. Spodní část spleteme. Kvůli otvoru pro vajíčko si uděláme z alobalu kuličku o velikosti vajíčka. Potřeme ji ze všech stran tukem a před pečením vložíme do otvoru v těstě. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě chvíli kynout a dáme péci. Po upečení a vychladnutí vyndáme alobal a vložíme obarvené vajíčko.
Ptáčci: Těsto nakrájíme na kousky a vyválíme na delší válečky. Uprostřed svážeme do uzlíku (tělo), kratší konec prsty zmáčkneme tak, aby se vytvořil zobáček, na delším konci uzlíku uděláme vidličkou rýhy (ocásek). Necháme ještě chvíli kynout na vále, potom potřeme rozšlehaným vejce a v předehřáté troubě upečeme.
Meruňkový dort s nugátovým piškotem (14 kousků)
Velikonoční recepty - maso
Velikonoční kotouč z telecího masa
1 kg telecí plece
100 g slaniny
100 g šunky
2 až 3 vejce
3 sterilované okurky nebo 3 lžíce sterilovaného hrášku
80 g másla
1 lžička hladké mouky
1 lžička másla na zahuštění
sůl
1. | Telecí plec prokrojíme na plát, naklepeme, osolíme, postupně poklademe tenkými plátky slaniny, plátky šunky, míchanými vejci a plátky sterilovaných okurek nebo posypeme sterilovaným hráškem. |
2. | Navrch můžeme dát plátky uzeného masa, jazyka nebo jemného salámu. Plát masa zavineme, převážeme, vložíme na rozehřáté máslo a ze všech stran opečeme. |
3. | Pak mírně podlijeme a upečeme v troubě doměkka za častého přelévání vypečenou šťávou a mírného podlévání horkou vodou. |
4. | Měkký kotouč zbavíme nitě a nakrájíme na šikmé řezy. |
5. | Šťávu zahustíme kuličkou z hladké mouky a másla a povaříme. |
6. | Jednotlivé porce obkládáme vařenou nebo dušenou zeleninou a podáváme s opečenými brambory. |
Jehněčí hřbet s citrónem a tymiánem
Jehněčí hřbet, 6 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 150 g másla, 500 g mrkve, 500 g cuket, muškátový oříšek, 5 lžic citrónového želé, 1/4 litru hovězího vývaru, 3 lžíce pojiva do omáček, 1 citrónu, sušená majoránka
Opláchneme tymián a polovinu ho nasekáme. Omyté a osušené maso potřeme solí, pepřem a nasekaným tymiánem a vložíme do vymazaného pekáče. Za stálého podlévání upečeme. Omyté cukety a mrkev nastrouháme na dlouhé nudličky a podusíme na zbylém másle. Okořeníme solí a muškátem. Trochu podlijeme vodou a dusíme asi 3 minuty. Pečeni potřeme polovinou citrónového želé a ještě 5 minut pečeme. Pak maso vyjmeme, do šťávy přidáme hovězí vývar a pojivo do omáček, chvilku povaříme a podle chuti dosolíme a opepříme. Polovinu citrónu vyškrabeme naplníme druhou polovinou připraveného želé a posypeme majoránkou. Maso upravíme na připravené podušené zelenině a ozdobíme tymiánem. Chutnou přílohou jsou nudle.
Zadní polovina kůzlete, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, tuk na smažení, koření gyros
Velikonoční zeleninová polévka
Jehněčí kotlety |
|
|